Veelgestelde vragen

Door je aan te melden via dit formulier, behoor je automatisch tot de kanshebbers voor deelname aan het nieuwe programma Anders Eten bij MS. Na 30 juni 2018 laten we je weten of er plaats voor je is.
De donateurs van MS-Anders betalen verreweg de meeste kosten van het programma Anders Eten bij MS omdat zij dit goede doel een warm hart toedragen. Voor deelname vragen we een eigen bijdrage van € 75. Los daarvan betaal je natuurlijk wat je zelf eet en drinkt, maar dat is niet anders dan normaal. De dagelijkse boodschappen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk over het algemeen níet duurder dan de normale boodschappen van een gemiddelde Nederlander.
Voor het ontwikkeling van eerste Eet Anders Experiment mochten we rekenen op een financiële bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken, via Innovatie Agro & Natuur. Helaas bestaat deze netwerkorganisatie niet meer in deze vorm, waardoor het programma nu compleet moet worden betaald uit de giften van de trouwe donateurs van MS-Anders. Je begrijpt dat we daarom ook een bijdrage vragen van degenen die er het grootste belang bij hebben: namelijk de deelnemers zelf.
Deelname aan het programma Anders Eten bij MS betekent dat je voortaan verse producten bereidt. En ja, dat is meer werk dan een kant-en-klare maaltijd in de magnetron schuiven, maar beslist niet ingewikkeld of al te tijdrovend. Door het slim aan te pakken, maak je bijvoorbeeld eten voor twee dagen vooruit.
Bedoel je dat je handfunctie minder is? Daar heeft de ergotherapeute bij de voorbereiding van het werkboek al rekening mee gehouden. Als je helemaal niet meer zelf kunt snijden en/of koken, is het aan te raden om een ander de maaltijden uit het werkboek te laten bereiden.

Bedoel je dat je geen keukenprins(es) bent? Geen punt. De bewerkingen zijn eenvoudig, duidelijk en stap voor stap beschreven. Je zult nog verbaasd staan hoe lekker JIJ kunt koken met gezonde ingrediënten.

In het programma Anders Eten bij MS ligt het accent op veel verse groente, met regelmatig vis en af en toe vlees. Van deelnemers vragen we om de recepten en menu’s integraal te volgen. Dus ook om vis, en af en toe vlees te eten. Tenzij je -vanwege een allergie of intolerantie- bepaalde ingrediënten moet weglaten of vervangen.
Het programma Anders Eten bij MS staat open voor iedereen die MS heeft, niemand uitgezonderd. Echter een voedselallergie of -intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, zuivel, eieren of noten kan het lastiger maken om mee toe doen. Worden er in de recepten ingrediënten gebruikt die bij jou een (allergische) reactie oproepen, dan is het verstandig om deze ingrediënten te vervangen door iets wat jij wel verdraagt. Dat is iets wat je zelf moet doen.

Bepalen of jij in staat bent om mee te doen, dat is je eigen verantwoordelijkheid, overleg eventueel met je diëtist en/of behandelend arts. Overweeg je deelname, maar heb je nog vragen vooraf: stuur ze ons per e-mail via voeding@ms-anders.nl.

Het verschil van de voeding tijdens het programma Anders Eten bij MS met MS-diëten zoals Jelinek of Wahls/Paleo, is dat er geen enkele voedingscategorie wordt uitgesloten. Zo sluit het dieet van Jelinek vlees in principe helemaal uit en wordt er veel groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en vis gegeten. Zuivel en eieren staan niet op het menu. Het Wahls/Paleo dieet gaat uit van de noodzaak van het eten van vis en plantaardig eten. Zuivel en granen worden vermeden, maar vlees en eieren worden wel degelijk aanbevolen.

Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten maar het is (wetenschappelijk) onduidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeenschappelijk hebben, is dat er veel plantaardig eten wordt gegeten en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten. Dat is ook de basis van het programma Anders Eten bij MS: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.

In het programma Anders Eten bij MS ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel knapperige groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.

Volg jij het Jelink of Wahls/Paleo dieet? Sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou? Dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat.  Het programma Anders Eten bij MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.

Het programma Anders Eten bij MS wordt gehouden in een volledig veilige setting. Het eetprogramma vormt een volwaardig voedingspatroon met als basis de Richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad die begin november 2015 is verschenen.

Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe WHO richtlijn rondom suiker en de nieuwe wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden per 2018). Alles is dus volledig science based. We vinden het wel belangrijk dat je je eigen arts informeert over je deelname aan het programma Anders Eten bij MS. Deelnemers ontvangen hiervoor een brief met toelichting.

Tijdens het programma Anders Eten bij MS ga je naar hartelust koken, smoren, wokken, bakken, noem maar op. Zelf ga je dus wel degelijk je eten ‘bewerken’. (Overigens op een manier die niet teveel van je eist – we houden natuurlijk rekening met je MS.)

Met ‘onbewerkte’ voeding bedoelen we voeding die niet eerst fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of op een andere manier voorbewerkt is. Vaak voorzien van kunstmatige toevoegingen waar je lijf niet op zit te wachten en die je zeker geen goed doen. Grofweg gezegd: alles wat in een zakje of pakje zit en voorzien is van een lange lijst met ingrediënten, laten we tijdens het programma Anders Eten bij MS in de winkel liggen. Voorgesneden groente (ook in een zakje), is natuurlijk wel okay. Net als groente uit de diepvries, pot of blik.

Heb je na het lezen van deze site nog vragen die niet beantwoord worden, mail je vraag dan naar voeding@ms-anders.nl. Bij MS-Anders zijn Tineke van Willigen en Sabina van der Vinden de contactpersonen die je meer kunnen vertellen over dit programma. Indien nodig houden zij ruggespraak met Anne-Marie Ernst, de voedingsdeskundige van Voeding Leeft of met Marian Noordam, de diëtiste van MS-Anders.